Georgian Study, Sandwich 

 

For this project we were asked to completely refurbish a study in a 16th Century, Grade II listed home in Sandwich. We have worked closely with this client before so we had a confident understanding of what the they wanted to achieve with this room. 

One of the key elements in the revamp, was the design and manufacture of 2 large pieces of bespoke, Georgian-inspired furniture. The client wanted a writing desk, including 2 filing drawers, to be situated at one end of the room. On the opposite side would be a substantial bookcase, with an area for a television. The client had a circular Georgian table which was to be a central feature in the room, so the new furniture had to compliment this piece entirely. Traditional joinery techniques were used, along with polishing and leather processes to create an authentic look.

Holly worked closely with the client choosing a wall colour which would accentuate the wonderful paintings which were to be hung in the room whilst softening the rich tones of the mahogany furniture -  Sanderson's 'English Grey' was the colour of choice whilst 'Morning Dew' was picked for all the woodwork. 

The room was electrically re-wired, including new light switches and plug sockets, we chose Georgian Brass with a braided edge to tie in with the rest of the fittings within the house. Holly sourced picture lights from a company specialising in the lighting of antique paintings to ensure the best possible illumination.   

The final touch were the windows. With the age of the property comes fantastic features, this room has 2 fabulous large windows - however, the client found the room to get very warm and was worried how the UV rays would affect the paintings, so with the help of 'The Window Film Company' we fixed "invisible" UV & Thermal control film over the windows, which was an appropriate solution.

 

Finally, Holly had bespoke silk roman blinds handmade for the room. The marine and gold stripe silk offered an extremely smart, and tailored finishing touch to the room. The colours emphasised the walls and woodwork, whilst the gold added a touch of luxe to the room and highlighted the brass detailing within the study.