Preston Annex

The Annex at Preston is a sympathetically deconstructed and reinstated outhouse building. Once a 'Wash House' in the 18th century, the idea was to deconstruct and rebuild on the original footprint, and create a compact and bijoux, barn-like annex where the clients Parent's could retire. The main house is Grade II listed and in a conservation area.

The barn is timber framed, incorporating the original brick structure and old timber beams. The space comprises of a large double bedroom, with french doors leading out on to a gravel seating area. We created and installed bespoke joinery to the wardrobes and over bed storage. The open plan living area and kitchen is a bright space with quirky windows to let in as much natural light as possible. The shaker style kitchen is by Howdens, however we adapted the design by fitting a large granite chopping block in the timber worktops. The bathroom leads off the living area and houses a bath with shower, WC and basin with vanity unit. The unvented hot water cylinder is located in a bespoke cupboard which also acts as a hot cupboard. The space is modest, so utilising as much as possible was a necessity! There is a mezzanine level above the kitchen, which will eventually house a small home office. The stable door in the kitchen leads out to a small courtyard and access to the main house. The annex is fully insulated and has a beautiful Welsh Slate roof, as per Conservation requirements. All windows are slimline double glazed units and hand crafted in our workshop. 

Internally, walls have been painted an off-white to keep the space bright and airy. Neutral, plush carpet follows on from the living room to the bedroom and an oak -effect vinyl has been laid in the kitchen. The use of Oak doors ties in with the raw materials - such as the rustic (original) brick wall in the living room, the original dark timber beams and the use of wooden worktops, creates a modern rustic feel to the annex.  

The overall footprint of the annex is 70 square foot and is ideal for the elderly couple. It is stylish yet practical - and all being on one floor means that it is accessible and comfortable. The building itself is attractive and blends in with the historical surroundings - and it does look like it's been there forever!

The clients have a cozy and luxurious blank canvas to make their mark on with furniture and soft furnishings - we hope they will be very happy there!